Esimies ja integriteetti. Pankkisektorilla työskentelevien kokemuksia esimiehen johtamisen eettisyydestä - Lähteenmäki, Stina (My University, 2012)
Tämän pro gradu –tutkielman tarkoituksena oli selvittää pankkisektorilla työskentelevien ikääntyvien toimihenkilöiden käsityksiä esimiehensä johtamiskäyttäytymisen eettisyydestä ja sen vaikutuksista alaisen sitoutumiseen ja työsuoritukseen. Eettisyyttä tarkastellaan tässä työssä johtamisen kontekstissa, esimiehen ja alaisen välisessä vuorovaikutuksessa. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostui moraalisista teorioista, käyttäytymisen integriteetistä ja eettisestä johtamisesta. Tutkimuksen aineiston keruu toteutettiin teemahaastatteluilla, joissa kohderyhmänä olivat 45 vuotta täyttäneet naistoimihenkilöt kuudesta eri pankkiryhmästä. Haastateltavien keski-ikä oli 48, joka on hyvin lähellä pankkisektorilla tällä hetkellä työskentelevien keski-ikää. Kaikilla haastateltavilla oli takanaan pitkä työskentelyaika pankkisektorilla. Tutkimuksen tulosten mukaan haastateltavat olivat tyytyväisiä omaan lähimpään esimieheensä, ja he katsoivat esimiehensä johtamisen olevan eettistä. Haastateltavien tiimien sisäinen eettinen työkonteksti oli kunnossa. Tutkimuksessa havaittiin kuitenkin, ettei esimiesten eettisyys Brown et al. (2005) eettisen johtamisen määritelmän mukaisesti täysin toteutunut. Organisaatioiden arvoja ei haastateltavien käsitysten mukaan ollut täysin integroitu osaksi johtamisjärjestelmää. Tästä johtuen esimiehen käyttäytymisen integriteetti ei johtamisessa täysin toteutunut. Myös esimiehen ja alaisen välisessä luottamuksessa oli jonkin verran parantamisen varaa. Kaikki haastateltavat olivat suurimmaksi osaksi sitoutuneita työpaikkaansa, mutta sitoutumiseen vaikutti vahvasti myös hyvinvoiva työyhteisö esimiehen johtamiskäyttäytymisen ohella. Esimiehen johtamiskäyttäytyminen vaikutti alaisen työsuoritukseen lähinnä luottamuksen, vastuunannon ja palautteen annon kautta. Haastateltavien johtamisodotukset ovat vuosien kuluessa muuttuneet. Haastateltavat kokivat, että työn itsenäinen hoitaminen ilman jatkuvaa seurantaa oli tärkeätä ja he olivat ottaneet myös oman vastuun asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta.
Keywords: pankki; esimies; eettisyys; johtaminen; integriteetti; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|