Translation of Proper Names in Animated and Dubbed Children’s TV Series - Leinonen, Laura (My University, 2018)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee hahmojen erisnimien kääntämistä animoituihin ja jälkiäänitettyihin eli dubattuihin lastenohjelmiin. Aineistona käytettiin 153 nimen englannin- ja suomenkielisiä versiota. Nimet kerättiin kymmenestä eri lastenohjelmasta, jotka ovat saatavilla Netflix-tilauspalvelussa. B.J. Epsteinin seitsemää käännösstrategiaa käytettiin selvittämään, kuinka nimet oli käännetty. Strategiat ovat säilyttäminen, korvaaminen, suora kääntäminen, poistaminen, lisääminen, sopeuttaminen ja selittäminen. Myös Alexander Kalashnikovin teoriaa käytettiin määrittämään onko nimi merkityksellinen vai ei. Tässä tutkielmassa kolme selvästi yleisintä käännösstrategiaa olivat säilyttäminen, korvaaminen ja suora käännös. Säilyttäminen oli odotusten mukaisesti kaikista yleisin strategia, mutta vastoin odotuksia, suora kääntäminen ei ollut harvinaisimpien tapojen joukossa. Sen sijaan sopeuttaminen ja lisääminen olivat harvinaisia, samoin kuin poistaminen ja selittäminen. Jälkiäänitykseen parhaiten soveltuva käännösstrategia oli säilyttäminen, koska silloin nimen kesto ja avoimet vokaalit, bilabiaalit ja labiodentaalit pysyivät samoina. Myös samankaltaisella nimellä korvaaminen säilytti dubbauksen kannalta tärkeät ominaisuudet, mutta erilaisella nimellä korvaaminen ei. Sopeuttaminenkin soveltuisi jälkiäänitykseen hyvin, mutta sitä ei oltu käytetty yhdenkään nimen kohdalla. Muilla strategioilla käännettynä nimi saattoi säilyttää keston ja samankaltaiset äänteet, mutta se oli satunnaista.
Keywords: proper names; dubbing; children’s TV shows; common stems; fi=Englannin kieli|en=English language|; fi=Comparative Cultural Studies -maisteriohjelma|en=Master's Programme in Comparative Cultural Studies|