Tammikuuanomalian stabiilisuus ja yrityskoon vaikutus ilmiöön suomalaisilla osakemarkkinoilla - Koskivuori, Antti (My University, 2005)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää esiintyykö suomalaisilla osakemarkkinoilla tammikuuanomaliaa. Mielenkiinnon kohteena on myös, vaikuttaako tutkittavien yritysten koko tammikuuanomalian esiintymiseen. Lisäksi tutkielmassa pyritään selvittämään tammikuuanomalian stabiilisuutta Helsingin Pörssissä. Tutkimusaineistona käytetään Helsingin Pörssin päälistalla listattujen osakkeiden kuukausittaiset tuotot ajanjaksolta 1.1.1990–31.1.2005. Tutkimusmenetelmänä tässä tutkielmassa käytetään regressioanalyysiä. Yhtiöt, joista aineisto koostuu, jaetaan kolmeen portfolioon markkina-arvonsa mukaan, jolloin yrityskoon vaikutusta tammikuuanomaliaan voidaan tutkia estimoimalla regressiomalli jokaiselle portfoliolle erikseen. Tammikuuanomalian stabiilisuuden tutkimiseen käytetään Chown testiä sekä CUSUM of Squares –testiä. Saatujen tulosten mukaan tammikuuanomaliaa esiintyy suomalaisilla osake-markkinoilla, ja se on sitä voimakkaampaa mitä pienempiä yhtiöitä tarkastellaan. Tammikuuanomalian esiintymisessä voidaan havaita epästabiilisuutta 1990–luvun alkupuolella, ja ilmiötä ei voida havaita tutkimusperiodilla ennen vuosia 1992 ja 1993.
Keywords: tammikuuanomalia; markkinatehokkuus; yrityskoko; stabiilisuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|