Elinkaarikustannuslaskennan käyttöön vaikuttavat tekijät suomalaisissa yrityksissä - Kinnari, Anna-Mari (My University, 2008)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää tuotteen elinkaarikustannuslaskennan käyttöön vaikuttavia tekijöitä suomalaisissa yrityksissä. Elinkaarikustannuslaskenta määri-tellään menetelmäksi, jossa kustannuksia analysoidaan tuotteen koko elinkaaren ajalta alkaen tuotesuunnittelusta ja päättyen kierrätys- tai hävityskustannuksiin. Tutkielmassa elinkaarikustannuslaskentaa käsitellään myytävän tuotteen valmistajan kannalta. Tutkielman teoriaosuudessa muodostetaan aikaisempien tutkimusten ja kirjallisuuden perusteella neljä hypoteesia. Elinkaarikustannuslaskennan käyttöä selittävinä tekijöinä käsitellään informaation laatua, kilpailuetuja, asiakkaiden profilointia ja yrityksen kokoa. Esikuvana on Dunkin vuonna 2004 julkaistu tutkimus, jonka tulosten mukaan laadukas informaatio, pyrkimys saavuttaa kilpailuetuja ja asiakkaiden profilointi lisäsivät tuotteen elinkaarikustannuslaskennan käyttöä australialaisissa yrityksissä. Tutkielman empiirinen aineisto kerättiin internetkyselyn avulla valmistustoimintaa harjoittavista yrityksistä. Kyselyn vastaanottajia oli 393, ja vastausprosentiksi muodostui 18. Menetelmänä käytettiin usean muuttujan regressioanalyysia. Tulosten mukaan informaation laatu, kilpailuedut tai yrityksen koko eivät selittäneet elinkaarikustannuslaskennan käyttöä suomalaisissa yrityksissä. Asiakkaiden profilointi sen sijaan lisäsi elinkaarikustannuslaskennan käyttöä, mutta vain siinä tapauksessa, että sen katsottiin liittyvän asiakkaalle myytävään tuotteeseen enemmän kuin asiakassuhteeseen. Mallin selitysaste jäi kuitenkin matalaksi.
Keywords: Elinkaarikustannuslaskenta; informaation laatu; kilpailuedut; asiakkaiden profilointi; koko; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|