Kansainväliset tuotannolliset divestoinnit - Keinänen, Sara (My University, 2003)
Tämän pro gradu-työn tarkoituksena on esitellä olemassa olevaa divestointien teoriaa ja analysoida teorian pohjalta case-yrityksiä. Teoreettisessa osassa esitellään divestointia käsitteleviä tutkimuksia, joiden avulla voidaan saada kuva aihetta käsittelevistä tutkimuksista ja luodaan perusta tutkittavalle ongelmalle. Pro gradun pääongelmana on selvittää tekijöitä, jotka aiheuttavat tuotannollisten yksiköiden divestointeja. Ongelman käsittelyssä käytetty teoria perustuu pääasiassa Dunningin ulkomaisen tuotannon teoriaan ja OLI-paradigmaan sekä Boddewynin OLI-paradigman vastakkaisiin ehtoihin. OLI-paradigmaan liitetään myös strateginen muuttuja. Tämän lisäksi divestointeja käsitellään Porterin toimialalta poistumisen esteiden ja toimialan elinkaarimallin avulla. Divestointimotiiveja kartoitetaan eri tutkimusten pohjalta. Empiirisessa osassa tarkastellaan case-yrityksiä teoriaosassa esitellyn teorian pohjalta. Tutkitut yritykset ovat Stora Enso Oyj, UPM-Kymmene Oyj ja M-real Oyj. Analyysit perustuvat kerättyihin artikkeleihin, kirjallisuuteen, vuosikertomuksiin, www-sivuihin ja Vaasan yliopiston tietokantaan. UPM-Kymmenen ja M-realin osalta analyysit perustuvat myös tehtyihin haastatteluihin. Empiirisen osan tarkasteluaikaväli on 1990–2002. Empiirisen osan tärkeimmät tulokset olivat, että divestoidut yksiköt ovat usein pieniä, yrityksen ydintoimialaan kuulumattomia ja vähän aikaa yrityksen omistuksissa olleita.
Keywords: Divestointi; MNE; metsäteollisuus; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|