Viestintäkanavien roolit organisaation sisäisessä viestinnässä - Ikäheimonen, Jenny (My University, 2006)
Viestintäteknologian kehityksen myötä koko yhteiskunnan viestintäilmasto, viestintätottumukset ja viestintään kohdistuvat odotukset ovat muuttuneet. Tämä muutos on heijastunut myös organisaatioiden viestintään. Uusi viestintäteknologia muuttaa ja kyseenalaistaa perinteisiä viestintätapoja ja organisaation sisäisiä suhteita. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkentaa viestintäkanavien rooleja keräämällä tietoa siitä, millaisten sanomien välittämiseen eri viestintäkanavat soveltuvat ja miksi erilaiset sanomat sopivat eri kanavien kautta viestittäviksi. Tutkimuksen tarkoituksena on myös selvittää, poikkeavatko esimiehen ja alaisten viestintäkanavien roolinäkemykset toisistaan. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä perehdytään organisaatioviestinnän kehitykseen, siihen liittyviin käsitteisiin, sisäisen viestinnän rooleihin, sisäisen viestinnän tehtäviin ja tietosisältöihin sekä viestintäkanaviin ja kanavan valintaan. Koska tutkimuksessa tarkasteltavat asiat liittyvät yksilöiden henkilökohtaisiin näkemyksiin ja heidän viestintäkanaviin liittämiin merkityksiin, valittiin lähestymis-tavaksi laadullinen tutkimus. Tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastattelun avulla. Tutkimusta varten haastateltiin yhdeksää henkilöä. Tämän tutkimuksen perusteella nykypäivän organisaatiossa viestintäteknologiaa käytetään ruutiniasioiden viestimisen lisäksi monimutkaisempien asioiden viestimisessä sekä ihmissuhteiden luomisessa ja ylläpitämisessä. Sähköpostia ja intranettiä on opittu hyödyntämään erilaisin tavoin, jotka mahdollistavat moniselitteisten asioiden tehokkaan viestimisen näiden viestintäkanavien kautta. Tästä huolimatta kasvokkaisviestinnän muodot, kuten lähin esimies sekä kokoukset ja palaverit ovat edelleen ensisijaisia kanavia henkilökohtaisten ja tärkeiden asioiden viestimisessä sekä yhteisyyden luojana. Tässä tutkimuksessa esimiesten ja alaisten viestintäkanavien roolinäkemykset olivat hyvin samankaltaisia.
Keywords: organisaatioviestintä; organisaation sisäinen viestintä; viestintäkanavat; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|