Impact of Initial Public Offerings and Seasoned Equity Offerings on Initial and Aftermarket Price Performance : An Empirical Analysis in the Nordic Markets - Virtanen, Riina Emilia (My University, 2024)
This study examines the initial underpricing and long-term performance of Initial Public Offerings (IPOs) and Seasoned Equity Offerings (SEOs) in the Nordic markets, focusing on Denmark, Finland, and Sweden. It covers IPOs from 2014 to 2021 and SEOs from 2014 to 2018, aiming to identify trends and anomalies unique to these markets and eras. The primary objectives are to compare these equity offerings' initial underpricing and subsequent long-term performance and to evaluate whether these findings align with existing theories, that are predominantly based on the U.S. markets. The data sample includes 153 IPOs and 157 SEOs. Employing the event study methodology, the study evaluates these offerings' initial underpricing and long-term performance. Event windows analyze immediate (e.g., one day, one week) and extended impacts (e.g., one month, three months) on stock performance. The Fama-French 6-factor model calculates abnormal returns, adjusting for market, size, value, momentum, profitability, and investment factors. Abnormal returns (ARs) are derived by subtracting expected returns from actual returns, with Average Abnormal Returns (AARs) averaged across all events within the event window. Cumulative Abnormal Returns (CARs) are summed over a specified period, and Cumulative Average Abnormal Returns (CAARs) are averaged across all events. The results reveal distinct performance patterns in the Nordic markets. IPOs do not exhibit significant initial underpricing, contrasting with global trends, but show modest long-term underperformance, indicating initial market over-optimism. SEOs demonstrate minimal initial underpricing but significant long-term underperformance, indicating negative market adjustments over time. CAARs for IPOs over various event windows do not show statistically significant abnormal returns, while SEOs exhibit significant negative returns over longer periods.

Tässä tutkimuksessa tarkastellaan listautumisantien (Initial Public Offering, IPO) ja osakeantien (Seasoned Equity Offerings, SEO) alihinnoittelua ja pitkän aikavälin suoriutumista Pohjoismaisilla markkinoilla, keskittyen Tanskaan, Suomeen ja Ruotsiin. Tutkimuksessa käsiteltävät listautumisannit ovat vuosilta 2014–2021 ja osakeannit vuosilta 2014–2018, ja se pyrkii tunnistamaan näille markkinoille ja ajanjaksoille tyypillisiä trendejä ja poikkeamia. Ensisijaisena tavoitteena on vertailla näiden osakeantien alihinnoittelua ja pitkän aikavälin suoriutumiskykyä sekä arvioida, vastaavatko saadut tulokset olemassa olevia teorioita, jotka perustuvat pääasiassa Yhdysvaltojen markkinoihin. Tutkimuksen aineisto sisältää 153 listautumisantia ja 157 osakeantia, ja näiden antien alihinnoittelua ja suoriutumiskykyä tutkitaan tapahtumatutkimusmetodologiaa (Event Study) hyödyntäen. Tapahtumaikkunat (Event Windows) on asetettu analysoimaan välittömiä (esim. yksi päivä, yksi viikko) ja pitkän aikavälin vaikutuksia (esim. yksi kuukausi, kolme kuukautta). Fama-French 6-faktorimallia käytetään epänormaalien tuottojen laskemiseen, sillä tämä faktorimalli ottaa huomioon markkinariskin, yrityksen koon ja arvon, momentumin, kannattavuuden ja investointitekijät. Epänormaalit tuotot (AR) johdetaan vähentämällä odotetut tuotot todellisista tuotoista, ja keskimääräiset epänormaalit tuotot (AAR) lasketaan keskiarvostamalla kaikkien tapahtumien epänormaalit tuotot valitun tapahtumaikkunan sisällä. Kumulatiiviset epänormaalit tuotot (CAR) lasketaan summaamalla valitun tapahtumaikkunan epänormaalit tuotot, ja keskimääräiset kumulatiiviset epänormaalit tuotot (CAAR) saadaan keskiarvostamalla kumulatiiviset epänormaalit tuotot kaikissa tapahtumissa. Tutkimuksen tulokset paljastavat, että Pohjoismaissa on selviä eroavaisuuksia muusta markkinasta. Listautumisannit eivät osoita merkittävää alihinnoittelua, mikä poikkeaa aiemmasta kirjallisuudesta. Listautumisannit kuitenkin suoriutuivat pitkällä aikavälillä huonosti, mikä viittaa siihen, että markkinat suhtautuvat ylioptimistisesti listautumisanteihin. Osakeannit puolestaan osoittavat vähäistä alihinnoittelua, mutta niiden pitkän aikavälin alisuoriutuminen on merkittävää. Tämä viittaa siihen, että markkinasuhtautuminen muuttuu negatiivisemmaksi ajan myötä. Listautumisantien keskimääräiset kumulatiiviset epänormaalit tuotot eri aikavälin tapahtumaikkunoissa eivät osoita tilastollisesti merkittäviä epänormaaleja tuottoja, kun taas osakeannit osoittavat merkittäviä negatiivisia tuottoja pitkällä aikavälillä.
Keywords: listautuminen; share issues; pricing; shares; listing (stock market); security market; prices; money market; hinnoittelu; rahoitusmarkkinat; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance