Hyvinvointijohtaminen yritysjohdon näkökulmasta Kuvaileva tulkitseva käsitetutkimus hyvinvointijohtamisen sisällöstä ja merkityksestä 2010-luvulla - Möller-Aaltonen, Sanna (My University, 2016)
Tämä tutkimus tarkastelee hyvinvointijohtamista yritysjohdon näkökulmasta 2010-luvulla. Tutkimuksen taustalla olivat työssä toteutuvan hyvinvoinnin teeman ajankohtaisuus ja tutkijalle aiheeseen herännyt mielenkiinto esitettyyn näkemykseen hyvinvointijohtamisen nousemisesta 2010-luvulla merkittäväksi johtamisideologiaksi. Tutkimusongelma oli ”Mitä hyvinvointijohtaminen on yritysjohdon näkökulmasta 2010 -luvulla?”. Tutkimusongelman ratkaisemiseksi hyödynnetiin kolmea alakysymystä: Mitkä ovat hyvinvointijohtamisen osa-alueet? Mikä merkitys hyvinvointijohtamisella on yritykselle? Miten hyvinvointijohtaminen vaikuttaa johtamistyöskentelyyn? Tutkimusongelmaa lähestyttiin käsitetutkimuksen avulla. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisen sisällön asiantuntijat hyvinvointijohtamiselle antavat suomalaiselle organisaatio- ja liikkeenjohdolle suunnatussa kirjallisuudessa. Tutkimusaineistoon valittiin seitsemän teosta, jotka täyttivät vaadittavat kriteerit laadun, teorian ja tutkimusongelman näkökulmasta ja olivat valmistuneet vuosina 2011–2015. Hyvinvointijohtamisen voidaan tulkita olevan lähikäsitteisiin, työhyvinvoinnin johtaminen, työkykyjohtaminen, strategisen hyvinvoinnin johtaminen ja strategialähtöisen työhyvinvoinnin johtaminen, perustuva hyvinvoinnin johtamisen 2010-luvun versio, joka korostaa erityisesti johtajan ja johtamiskäyttäytymisen merkitystä työssä toteutuvan hyvinvoinnin mahdollistajana. Tutkimuksen mukaan hyvinvointijohtamisen kokonaisuutta voidaan kuvata neljän teeman avulla: hyvinvointijohtamisen päätökset ja ulottuvuudet, ihmisymmärrys hyvinvointijohtamisen taustavoimana, hyvinvointijohtaminen arjessa ja hyvinvointijohtaminen yrityksen etuna.
Keywords: hyvinvointijohtaminen; hyvinvointi ja johtaminen; työhyvinvoinnin johtaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|