Vähittäiskaupan muutos yhteiskuntamuutoksen mukana Vaasan alueella : Tarkastelussa systeemi-ilmiö ja yhteisevoluutio - Heinonen, Marko (My University, 2024)
Tämän tutkimuksen kohteena on kuvailla yhteiskunnan, ihmisten ja vähittäiskaupan välistä vuorovaikutusta ja käyttäytymistä, näiden välistä yhteisevoluutiota ja sen muutosta, sekä avata näihin vaikuttavia taustasyitä. Tätä kirjallisuusanalyysiin perustuvaa kuvausta havainnollistetaan rajatuilla sisäisillä- ja ulkoisilla muuttujilla eli taustasyillä. Tutkimuksessa kuvataan mitkä yhteiskunnan keskeiset käännekohdat ovat vaikuttaneet vähittäiskaupan muutokseen sekä kaupan toimintaan, sen sijaintiin ja myymälöiden kokoon. Tutkimuksessa peilataan tätä muutosta systeemi-ilmiönä yhteisevoluution kautta ja kuvataan tätä kausaalidiagrammin avulla. Tutkimuksessa hyödynnetään aikaisempia tutkimuksia ja kirjallisuutta muutokseen johtaneiden syiden kuvaamiseen, sekä siihen kuinka tätä muutoskuvausta voitaisiin hyödyntää tulevaisuuden alueiden suunnittelussa ja maankäyttöön liittyvässä päätöksenteossa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustuu kirjallisuuskatsaukseen, jonka kautta kuvataan tapahtumien järjestäytymistä ja lopputulosta laajasti niin sanottuna yleiskatsauksena. Tämän kuvaileva katsauksen lisäksi luotettavuutta tukemaan on otettu systeemiteoria, jota kompleksisuusteoria tukee. Tarkastelunäkökulma kuvauksessa on yhteisevoluution kautta tapahtuva muutos yhteiskunnassa, vähittäiskaupan paikassa, alueessa ja toiminnantilassa. Aikaisempaan kirjallisuuteen ja tutkimuksiin perehtyen määritellään tutkimukseen liittyvät keskeiset käsitteet ja selvennetään näitä tähän tutkimukseen liittyen. Keskeisiä käsitteitä tässä tutkimuksessa ovat vähittäiskauppa, muutos, yhteisevoluutio, kaupan sijoittuminen alueellisesti eli alue ja paikka, sekä systeemiajattelu. Tämä tutkimus on laadullinen tapaustutkimus, koska se kohdistuu tiettyyn edustavaan tapaukseen, joka on yksi näyte laajemmasta ilmiöstä. Esimerkkitapauksena tässä käytetään Vaasan kaupunkia ja sen yhteiskuntarakenteen muutosta, sekä yleistä alueellista kehitystä ja muutosta. Julkisen päätöksenteon näkökulmasta tutkimuksessa tuodaan esille ja selvennetään, mitä on hyvä huomioida esim. yhteiskuntasuunnittelussa ohjaamalla vähittäiskauppojen toimintaa tiettyihin sijainteihin kaupunkisuunnittelun ja lainsäädännön kautta. Tässä tärkeimmät näkökulmat ovat ulkoisten vaikutusten kuvaaminen ja kontrollointi, sekä erityisesti pyrkimys estää negatiivisten vaikutusten syntymistä. Tällaisista tärkeistä keskeisistä teemoista on tässä tutkimuksessa nostettu esille yhteiskunnan liikkumisen muutos eli autoistuminen, vähittäiskaupan sijoittuminen Vaasassa sekä kaupungistumisen vaikutus yhdyskuntarakenteeseen.
Keywords: vähittäiskauppa; Vaasa; kaupungistuminen; kaupunkisuunnittelu; kaavoitus (maankäyttö); maankäyttö; sijainti; muutos; aluetiede; vuorovaikutus; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|