Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto pk-yrityksessä
Murtonen, Anssi (2011)
Kuvaus
Opinnäytetyö kokotekstinä PDF-muodossa.
Tiivistelmä
Tässä Pro Gradu –tutkielmassa arvioidaan case-yrityksen Linseed Protein Finland Oy:n tietojärjestelmäprojektin suunnittelua ja toteutusta. Projektin kohteena on saksalaisen CSB AG:n erityisesti elintarvikeyrityksen tarpeisiin räätälöimä toiminnanohjausjärjes- telmä. Lisäksi tutkielmassa perehdytään ERP-järjestelmiin yleisesti, elintarvikeyrityk- sen omavalvonnan HACCP-periaatteisiin sekä ympäristöstandardi ISO14001:een.
Johdannon jälkeen kappaleessa kaksi tutustutaan toiminnanohjausjärjestelmiin eli ERP- järjestelmiin tarkemmin. Kappaleessa selviää tietojärjestelmien historia, tietojärjestel- mien keskeiset toimittajat, sekä muutamia keskeisiä ajatuksia toiminnanohjausjärjestel- mien taustalta.
Kappaleessa kolme perehdytään elintarvikeliiketoiminnan keskeisimpään omavalvon- nan ja laadunhallinnan työkaluun, joka kulkee nimellä HACCP. Kappaleesta selviää HACCP:n tausta-ajatus ja keskeiset toimintamenetelmät. Kappaleessa neljä perehdytään ympäristöstandardi ISO14001:een, joka on keskeinen väline yrityksen toiminnan kehit- tämisessä parempaan suuntaan. Sekä HACCP että ISO14001 –kohdassa kerrotaan seik- kaperäisesti menetelmiin keskeisesti liittyvät prosessit ja dokumentaatio, sekä niihin liittyvät keskeiset vaatimukset käytännön tasolla.
Kappale viisi käsittelee tutkielman aiheena ollutta toiminnanohjausjärjestelmän käyt- töönottoprojektia. Alussa lähdetään liikkeelle vaatimusmäärittelystä ja kerrotaan elin- tarvikkeita monimutkaisella tuotantoprosessilla tuottavan case-yrityksen toiminnan eri- tyisluonteisuuden aikaansaamat poikkeukset toimintatapoihin, jonka jälkeen selvitetään seikkaperäisesti käyttöönottoprojektin aikana esiin tulleet hankaluudet ja kerrotaan pro- jektin etenemisestä ylipäänsä. Viimeisessä kappaleessa kuusi tehdään johtopäätöksiä projektiin liittyen, joka voisi jälkikäteen katsottuna hyvin toimia valmistelevana osiona case-yrityksen tietojärjestelmään liittyvän kehitysprojektiin liittyen.
Johdannon jälkeen kappaleessa kaksi tutustutaan toiminnanohjausjärjestelmiin eli ERP- järjestelmiin tarkemmin. Kappaleessa selviää tietojärjestelmien historia, tietojärjestel- mien keskeiset toimittajat, sekä muutamia keskeisiä ajatuksia toiminnanohjausjärjestel- mien taustalta.
Kappaleessa kolme perehdytään elintarvikeliiketoiminnan keskeisimpään omavalvon- nan ja laadunhallinnan työkaluun, joka kulkee nimellä HACCP. Kappaleesta selviää HACCP:n tausta-ajatus ja keskeiset toimintamenetelmät. Kappaleessa neljä perehdytään ympäristöstandardi ISO14001:een, joka on keskeinen väline yrityksen toiminnan kehit- tämisessä parempaan suuntaan. Sekä HACCP että ISO14001 –kohdassa kerrotaan seik- kaperäisesti menetelmiin keskeisesti liittyvät prosessit ja dokumentaatio, sekä niihin liittyvät keskeiset vaatimukset käytännön tasolla.
Kappale viisi käsittelee tutkielman aiheena ollutta toiminnanohjausjärjestelmän käyt- töönottoprojektia. Alussa lähdetään liikkeelle vaatimusmäärittelystä ja kerrotaan elin- tarvikkeita monimutkaisella tuotantoprosessilla tuottavan case-yrityksen toiminnan eri- tyisluonteisuuden aikaansaamat poikkeukset toimintatapoihin, jonka jälkeen selvitetään seikkaperäisesti käyttöönottoprojektin aikana esiin tulleet hankaluudet ja kerrotaan pro- jektin etenemisestä ylipäänsä. Viimeisessä kappaleessa kuusi tehdään johtopäätöksiä projektiin liittyen, joka voisi jälkikäteen katsottuna hyvin toimia valmistelevana osiona case-yrityksen tietojärjestelmään liittyvän kehitysprojektiin liittyen.