Emotionaalinen syöminen eri kulttuureissa, Tarkastelussa Suomi, Ranska ja Pakistan
Launto, Sanna (2006)
Kuvaus
Kokotekstiversiota ei ole saatavissa.
Tiivistelmä
Tunteiden kokeminen ja ihmisen tarve säädellä omia tunnetilojaan ovat universaaleja ilmiöitä. Kulttuurierot saattavat kuitenkin vaikuttaa tapaan, jolla yksilöt säätelevät omia tunnetilojaan. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata ja analysoida, miten yksilöt ruoan kuluttamisen avulla säätelevät omia emotionaalisia kokemuksiaan eri kulttuureissa. Tutkimusongelma ratkaistaan kolmen tavoitteen avulla. Tutkimuksen ensimmäisenä tavoitteena on luoda katsaus ilmiöön, jossa kuluttajat säätelevät omia emotionaalisia kokemuksiaan ruoan kuluttamisen avulla. Pyrkimyksenä on selittää emotionaalista kuluttamista ilmiönä sekä sen yleisyyttä. Huomiota kiinnitetään erityisesti ruokaan ja syömiseen liittyvään emotionaaliseen kuluttamiseen. Toisena tavoitteena on perehtyä kulttuurieroja käsitteleviin teoreettisiin lähestymistapoihin. Tarkoituksena on pyrkiä ymmärtämään tämän tutkimuksen kannalta keskeisten kulttuurien (Suomi, Ranska, Pakistan) ominaispiirteitä, eroja ja yhtäläisyyksiä. Kolmantena tavoitteena on analysoida empiirisesti kulttuurieroja emotionaalisessa syömisessä vertaillen Suomea, Ranskaa ja Pakistania.
Tutkimus toteutettiin syksyn 2004 aikana Vaasan yliopistossa, Montpellierin yliopistossa Ranskassa sekä Lahoren yliopistossa Pakistanissa. Kyseessä on eksploratiivinen tutkimus. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivista survey-menetelmää ja tuloksia analysoitiin tilastollisten menetelmien avulla.
Tämän tutkimuksen perusteella voitiin tehdä se johtopäätös, että emotionaalinen syöminen on erittäin tavallinen ilmiö kaikissa tutkituissa kulttuureissa. Tämän tutkimuksen perusteella erityisesti suomalaiset ja pakistanilaiset käyttävät syömistä terapeuttisena kuluttamisena säädelläkseen omia emotionaalisia kokemuksiaan, mutta muitakin kulttuurisia eroja havaittiin. Myös tutkittaessa emotionaalisen syömiskäyttäytymisen eroja miesten ja naisten välillä, havaittiin suuriakin eroja.
Tutkimus toteutettiin syksyn 2004 aikana Vaasan yliopistossa, Montpellierin yliopistossa Ranskassa sekä Lahoren yliopistossa Pakistanissa. Kyseessä on eksploratiivinen tutkimus. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivista survey-menetelmää ja tuloksia analysoitiin tilastollisten menetelmien avulla.
Tämän tutkimuksen perusteella voitiin tehdä se johtopäätös, että emotionaalinen syöminen on erittäin tavallinen ilmiö kaikissa tutkituissa kulttuureissa. Tämän tutkimuksen perusteella erityisesti suomalaiset ja pakistanilaiset käyttävät syömistä terapeuttisena kuluttamisena säädelläkseen omia emotionaalisia kokemuksiaan, mutta muitakin kulttuurisia eroja havaittiin. Myös tutkittaessa emotionaalisen syömiskäyttäytymisen eroja miesten ja naisten välillä, havaittiin suuriakin eroja.