Tiimijohtajien näkemyksiä persoonallisuudesta tiimityössä : Kuinka kääntää tiimin jäsenten persoonallisuus voimavaraksi?
Pukkinen, Ella-Riikka (2023-05-01)
Pukkinen, Ella-Riikka
01.05.2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023050139769
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023050139769
Tiivistelmä
Työelämän murroksen myötä tiimien merkitys organisaatioissa on lisääntynyt, ja ne tunnistetaan tuottavaksi yksiköksi organisaatiossa. Lisäksi pehmeät, ihmislähtöiset arvot työelämässä ja johtamisessa ovat nostaneet päätään. Kuitenkin persoonallisuuden merkitystä tiimityössä on tutkittu verrattain vähän, eikä tuloksista ole päästy yksimielisyyteen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää tiimijohtajien näkemyksiä persoonallisuudesta tiimityössä, ja löytää siten tiimijohtajille keinoja persoonallisuuden huomioimiseen tiimijohtamisessa. Aihetta tutkitaan seuraavien tutkimuskysymysten avulla: 1) Mitkä ovat tiimin suoriutumisen kannalta hyödyllisiä persoonallisuuspiirteitä? 2) Mitkä ovat tiimin suoriutumisen kannalta ei-toivottuja persoonallisuuspiirteitä? 3) Millä tavoin tiimijohtaja voi huomioida tiimin jäsenten persoonallisuuden johtamisessaan? 4) Miten tiimijohtajat ovat kokeneet persoonallisuudeltaan erilaisista jäsenistä koostuvan tiimin johtamisen?
Aineisto kerättiin haastattelemalla asiantuntevia elintarviketeollisuuden alalla toimivia tiimijohtajia. Kerätty aineisto luokiteltiin tutkimuskysymysten perusteella pääluokkiin ja yksityiskohtaisemman sisällön perusteella alaluokkiin. Tulosten perusteella osattiin nimetä tiimityölle hyödyllisiä ja ei-toivottuja persoonallisuuspiirteitä. Hyödyllisiksi persoonallisuuspiirteiksi nousivat muun muassa luovuus, positiivisuus, rohkeus ja yhteistyöhaluisuus. Ei-toivottuja piirteitä olivat dominoivuus, arkuus, joustamattomuus ja välinpitämättömyys. Lisäksi esille nousi useita konkreettisia tiimijohtamiskeinoja persoonallisuuden huomioimiseen tiimityössä, jotka painottivat tiimin jäsenten yksilöllistä, eettistä ja tasa-arvoista johtamista sekä vuorovaikutuksen kehittämistä. Keinoja olivat muun muassa tiimin jäseniin tutustuminen, osallistaminen, kuunteleminen, keskusteleminen ja yhteishengen ylläpitäminen ja kehittäminen. Tulokset osoittivat myös, että persoonallisuutta pidetään yleisesti vahvuutena, mutta vaikutukset tiimin suoriutumiseen ovat välillisiä, ja merkittävämpi vaikutus suoriutumiseen on yksilön osaamisella ja kyvyillä. Tulokset osoittivat, että tiimijohtajan täytyy tuntea itsensä hyvin ja luottaa itseensä johtaakseen persoonallisuudeltaan erilaisista tiimin jäsenistä koostuvaa tiimiä.
Aineisto kerättiin haastattelemalla asiantuntevia elintarviketeollisuuden alalla toimivia tiimijohtajia. Kerätty aineisto luokiteltiin tutkimuskysymysten perusteella pääluokkiin ja yksityiskohtaisemman sisällön perusteella alaluokkiin. Tulosten perusteella osattiin nimetä tiimityölle hyödyllisiä ja ei-toivottuja persoonallisuuspiirteitä. Hyödyllisiksi persoonallisuuspiirteiksi nousivat muun muassa luovuus, positiivisuus, rohkeus ja yhteistyöhaluisuus. Ei-toivottuja piirteitä olivat dominoivuus, arkuus, joustamattomuus ja välinpitämättömyys. Lisäksi esille nousi useita konkreettisia tiimijohtamiskeinoja persoonallisuuden huomioimiseen tiimityössä, jotka painottivat tiimin jäsenten yksilöllistä, eettistä ja tasa-arvoista johtamista sekä vuorovaikutuksen kehittämistä. Keinoja olivat muun muassa tiimin jäseniin tutustuminen, osallistaminen, kuunteleminen, keskusteleminen ja yhteishengen ylläpitäminen ja kehittäminen. Tulokset osoittivat myös, että persoonallisuutta pidetään yleisesti vahvuutena, mutta vaikutukset tiimin suoriutumiseen ovat välillisiä, ja merkittävämpi vaikutus suoriutumiseen on yksilön osaamisella ja kyvyillä. Tulokset osoittivat, että tiimijohtajan täytyy tuntea itsensä hyvin ja luottaa itseensä johtaakseen persoonallisuudeltaan erilaisista tiimin jäsenistä koostuvaa tiimiä.