Hotellin kasvun ja koon vaikutus taloudelliseen lisäarvoon (EVA:an) ja perinteisiin kannattavuuden tunnuslukuihin
Jokisalo, Merja (2005)
Kuvaus
Kokotekstiversiota ei ole saatavissa.
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää hotellin kasvun ja koon vaikutusta kannattavuuteen mitattuna sekä perinteisillä kannattavuuden tunnusluvuilla että taloudellisella lisäarvolla (EVA:lla). Tavoitteena oli myös selvittää, eroaako taloudellisen lisäarvon antama kuva yrityksen menestyksellisyydestä perinteisten mittareiden antamasta kuvasta.
Aineistona oli Voitto+ -tilinpäätöstietokannasta saatujen 54 hotellin tilinpäätökset vuosilta 1999–2002. Tunnusluvut laskettiin Yritystutkimusneuvottelukunnan ohjeiden mukaan oikaistuista tilinpäätöksistä. Tutkimusmenetelmänä oli regressioanalyysi. Aineistona regressiomalleja muodostettaessa käytettiin ensin koko ajanjakson aineistoa. Tämän jälkeen aineisto vielä jaettiin vuosiin 1999–2000 ja 2001–2002 ja verrattiin, onko näiden kahden eri kauden välillä eroja kasvun ja koon vaikutuksessa. Taloudellisen lisäarvon antaman kuvan mahdollista eroavuutta perinteisten kannattavuuden tunnuslukujen antamasta kuvasta tutkittiin korrelaatiokertoimien, selitysasteiden ja regressiokertoimien tarkastelulla.
Hotellin koolla ja kasvulla kyettiin parhaiten selittämään suhteellista EVA:a ja erityisesti vuosien 2001–2002 aineistolla. Pienet hotellit kannattivat kokonaispääoman tuottoprosentilla mitattuna paremmin kuin suuret. Hotelli, jolla on kasvumahdollisuuksia, on kuitenkin hyvä investointikohde, koska hotellin nopeampi kasvu nostaa sen kannattavuutta ja taloudellista lisäarvoa omistajille. Kasvun tasaisuudella ei ajanjaksolla 1999–2002 ollut vaikutusta kannattavuuden perinteisiin tunnuslukuihin tai suhteelliseen taloudelliseen lisäarvoon. EVA menestyksellisyyden mittarina tuo lisäinformaatiota yritykselle, vaikka se korreloikin merkitsevästi muiden tunnuslukujen, erityisesti kokonaispääoman tuottoprosentin kanssa.
Aineistona oli Voitto+ -tilinpäätöstietokannasta saatujen 54 hotellin tilinpäätökset vuosilta 1999–2002. Tunnusluvut laskettiin Yritystutkimusneuvottelukunnan ohjeiden mukaan oikaistuista tilinpäätöksistä. Tutkimusmenetelmänä oli regressioanalyysi. Aineistona regressiomalleja muodostettaessa käytettiin ensin koko ajanjakson aineistoa. Tämän jälkeen aineisto vielä jaettiin vuosiin 1999–2000 ja 2001–2002 ja verrattiin, onko näiden kahden eri kauden välillä eroja kasvun ja koon vaikutuksessa. Taloudellisen lisäarvon antaman kuvan mahdollista eroavuutta perinteisten kannattavuuden tunnuslukujen antamasta kuvasta tutkittiin korrelaatiokertoimien, selitysasteiden ja regressiokertoimien tarkastelulla.
Hotellin koolla ja kasvulla kyettiin parhaiten selittämään suhteellista EVA:a ja erityisesti vuosien 2001–2002 aineistolla. Pienet hotellit kannattivat kokonaispääoman tuottoprosentilla mitattuna paremmin kuin suuret. Hotelli, jolla on kasvumahdollisuuksia, on kuitenkin hyvä investointikohde, koska hotellin nopeampi kasvu nostaa sen kannattavuutta ja taloudellista lisäarvoa omistajille. Kasvun tasaisuudella ei ajanjaksolla 1999–2002 ollut vaikutusta kannattavuuden perinteisiin tunnuslukuihin tai suhteelliseen taloudelliseen lisäarvoon. EVA menestyksellisyyden mittarina tuo lisäinformaatiota yritykselle, vaikka se korreloikin merkitsevästi muiden tunnuslukujen, erityisesti kokonaispääoman tuottoprosentin kanssa.